Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1960 στην Καβάλα. Σε ηλικία εννέα ετών πήρε τα πρώτα του μαθήματα στο μπουζούκι από τον Γιώργο Πετρακόπουλο. Έχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία, σε ηλικία 16 χρονών συνεργάστηκε με τον δεξιοτέχνη και δάσκαλο του μπουζουκιού Νίκο Καρανικόλα, ο οποίος τον μύησε στη ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική. Παράλληλα, συνέχισε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα καθώς και στη σύγχρονη μουσική στο Conservatorium του Σίδνεϋ Αυστραλίας.

Ερχόμενος στην Ελλάδα επηρεάστηκε σημαντικά από τον πιανίστα Μάρκο Αλεξίου με τον οποίο εμβάθυνε τις γνώσεις του στον αυτοσχεδιασμό της σύνθετης μουσικής.  Με καθηγητή τον Γιώργο Καμπανά απέκτησε πτυχία στην Αρμονία και στην Αντίστιξη. Η αγάπη που έτρεφε όμως για την ελληνική λαϊκή μουσική είχε σαν αποτέλεσμα τις γνώσεις που απέκτησε από τις σπουδές του να τις εκμεταλλευτεί και να τις εφαρμόσει στο μπουζούκι, δένοντας έτσι τα μουσικά χαρίσματα της κλασικής, της σύγχρονης και της λαϊκής μουσικής.

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες όπως: Γ. Κατσαρό με τον οποίο είχε μακρόχρονη συνεργασία, Γ. Μαρκόπουλο, Γ. Χατζηνάσιο, Μ. Πλέσσα, Γ. Σπανό, Ν. Λαβράνο, Θ. Πολυκανδριώτη και επίσης με τους ρεμπέτες Μ. Γενίτσαρη και Ν. Καρανικόλα.

Συνεργάστηκε ακόμη με πολλούς τραγουδιστές όπως τον Τ. Βοσκόπουλο, Γ. Πάριο, Μαρινέλλα, τον Μ. Μητσιά, την Π. Παπαδοπούλου, τον Μ. Δημητριάδη , την Κ. Κούκα και άλλους.

Σταθμός στην καλλιτεχνική του διαδρομή αποτέλεσε η δεκαπενταετής συνεργασία του με την αείμνηστη Βίκυ Μοσχολιού.

Έχει συμμετάσχει ως σολίστ στην Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γ. Κατσαρού στο Ηρώδειο, όπως επίσης και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Χαλκιδέων σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Πέτρου Πρόκου.

Ως μουσικός εκτελεστής έχει πλούσια συμβολή στην Ελληνική δισκογραφία.

Ως καθηγητής κυρίως του μπουζουκιού και της κιθάρας, διδάσκει από το 1990 στα ωδεία  Δήμου Καλλιθέας, Πυθαγόρειο ωδείο, Φίλιππος Νάκας, Νίκος Σκαλκώτας, Πρωτοπορία 2000, Γ. Φακανάς, Δήμου Πεύκης και στη Φιλαρμονική Χαλκίδας.

Από το 2001 και για τρία χρόνια διετέλεσε καθηγητής στο Τ.Ε.Ι Ηπείρου στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.

Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια – μουσικά εργαστήρια σε διάφορες χώρες.

Η ασχολία του με τη μουσική διδασκαλία των οδήγησε στη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου ‘Λαϊκοί Μουσικοί Ορίζοντες’ – εκδόσεις ‘Ζοζέφ’. Η μέθοδος αυτή και η συγγραφή της αφιερώθηκε στην ιδέα πως η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα.

Στον εκδοτικό οίκο ‘Φίλιππος Νάκας’ κυκλοφορούν τα παρακάτω βιβλία για μπουζούκι, τζούρα και μπαγλαμά των οποίων η συγγραφή και η επιμέλεια έχει γίνει από τον Μανώλη Μιχαλάκη:

  • Πως θα μάθω μπουζούκι – Μάνος Χατζιδάκης
  • Οι συγχορδίες στο μπουζουκι – Μίμης Πλέσσας
  • Οι μεγάλοι του μπουζουκιού – Άκης Πάνου
  • 20 Ρεμπέτικα τραγούδια – Γιώργος Ζαμπέτας
  • 20 Ρεμπέτικα τραγούδια 2 – Μάνος Λοΐζος
  • Μανώλης Χιώτης – Θανάσης Πολυκανδριώτης
  • Μίκης Θεοδωράκης – Χρήστος Νικολόπουλος
Περισσότερα

Για μπουζούκι και όλα τα μουσικά όργανα. Λαϊκοί Δρόμοι – Folk Scales Εναρμόνιση – Harmonization Τεχνική – Technique Ασκήσεις – Exercises Φρασεολογία – Phrases Θέσεις των δρόμων – Scale position...

Λαϊκοί συνδυασμοί και ταξίμια

Περισσότερα

Ολοκληρωμένη Μέθοδος Μπουζουκιού. Η θεωρία στην πράξη - Μείζονες και ελάσσονες κλίμακες - Τεχνοτροπία (δεξί-αριστερό χέρι, ασκήσεις) - Ανάλυση συγχορδιών - Μουσική ανάλυση κομματιών-τραγουδιών...

Πώς θα μάθω Μπουζούκι + 2CD

Περισσότερα

Στο βιβλίο αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πώς εναρμονίζεται μια μελωδία μέσα από βαθύτερη γνώση των συγχορδιών που προκύπτουν από όλες τις κλίμακες. Συγκεκριμένα: 1) Θα μάθουμε πώς σχηματίζονται οι 3φωνες συγχορδίες στην απλή τους μορφή,

Οι Συγχορδίες στο Μπουζούκι

Περισσότερα

Περιλαμβάνει μουσικά κομμάτια των Tσιτσάνη, Χιώτη, Ζαμπέτα, Σταματίου, Νικολόπουλου, Πολυκανδριώτη, Παπαδοπούλου-Ανάλυση των μουσικών κομματιών, Λαικοί δρόμοι και ταξίμια.

Οι Μεγάλοι του Μπουζουκιού + CD

Περισσότερα

Aνθολογία τραγουδιών για μπουζούκι – Με ταμπλατούρα για τρίχορδο,τετράχορδο,τζουρά και μπαγλαμά-Περιλαμβάνει CD. Περιεχόμενα 1. Αλάνια 2. Αλήτη μ’είπες μια βραδιά…

20 Ρεμπέτικα τραγούδια για μπουζούκι (1)

Περισσότερα

Aνθολογία τραγουδιών για μπουζούκι – Με ταμπλατούρα για τρίχορδο,τετράχορδο,τζουρά και μπαγλαμά-Περιλαμβάνει CD. To δεύτερο βιβλίο. Περιεχόμενα 1. Αθηναίισσα 2. Απόψε κάνεις μπάμ …

20 Ρεμπέτικα τραγούδια για μπουζούκι (2)

Περισσότερα

Κλασική και σύγχρονη Μεθοδολογία Θεωρία και Πρακτική με νέους Ορίζοντες Τρίφωνες Τετράφωνες & Σύνθετες Συγχορδίες Εναρμόνιση στις κλίμακες …

Λαϊκοί Μουσικοί Ορίζοντες